Berekenen van vloerverwarming

Voor een exacte berekening van de benodigde materialen is het nodig om een ‘warmtebehoefte berekening’ te maken. Dit is specialistisch werk omdat dan alle informatie van het vertrek en gebouw meegenomen moeten worden, zoals de isolatiewaarde van de muren en ramen, ligging van het gebouw enz. enz.. De hier genoemde bereken tips zijn slechts een aanduiding die in echt algemeen volstaan bij een goed geïsoleerde woning.

Algemeen

des te meer buis er wordt gelegd, des te sneller is de vloer op temperatuur, des te lager is de stooktemperatuur, des te hoger is het rendement.


Randzone

het kan nuttig zijn om bij een glazen pui een randzône aan te leggen. Ook als er twijfel is over de max. warmteopbrengst kan een randzône nuttig zijn.
Een randzône is een strook van ca. een halve tot een hele meter langs de wand/pui waar de buizen dichter bij elkaar liggen dan in de rest van het vertrek. Bv. bij een algemene legafstand van 15 cm kan er in een randzône een legafstand van 7,5 of 10 cm worden toegepast.


Groepen verdeling

vloerverwarming wordt onderverdeeld in groepen. I.v.m. de weerstand in een groep mag een groep max. 125 m buis lang zijn.
De water/warmte toevoer wordt per groep geregeld.


Hoofdverwarming

advies legafstand 10 tot 15 cm
benodigde buis: 10 tot 6,66 m per m²


Bijverwarming/basis verwarming/comfort verwarming

advies legafstand 20 tot 30 cm
benodigde buis: 5 tot 3,33 m per m²

bereken aan de hand van het aantal vertrekken en de hoeveel buis het aantal groepen. Meerdere groepen per vertrek is mogelijk. Het is prettig om de randzône in een aparte groep onder te brengen i.v.m. de regeling.

Als het aantal groepen weet kunt u de bijbehorende verdeler uitzoeken.
Bereken het totaal aantal m² voor de benodigde isolatie, draadstaalmatten en cementtoevoegmiddel.
Bereken de totale lengte van de wanden voor het aantal rollen randisolatie.

Bij het gebruik van draadstaalmatten moeten ook tyraps of binddraad worden gebruikt. De buizen worden vastgezet in de bochten en om de meter.